LEVANTICA - plante medicinale

Levantica se foloseste infuzie din florile plantei cu actiune in neurastenie si migrene. Este diuretica si colagoga. Otetul aromatic se recomanda pentru frectii in reumatisme, raceli, gripe si stari febrile. Se obtine dintr-o mana de frunze de menta, de salvie, de flori de levantica, petale de trandafiri, cimbrisor si ienupar, care se macereaza timp de 7 zile in 1 l de otet de vin. Plantele se strecoara si se completeaza cu otet pana la 1 l. Se poate folosi si pentru baie: calmant, antiseptic si cicatrizant al ranilor. Se foloseste infuzie din florile plantei - actiune in neurastenie si migrene. Este diuretica si colagoga. Levantica este originara de pe tarmurile Mediteranei, iar la noi se cultiva ca planta ornamentala si aromatica. Florile - Flores Lavandulae - sunt placut mirositoare, datorita unui ulei volatil care formeaza principiul activ de baza. Pe langa acest ulei, florile mai contin si un principiu amar.

In scopuri medicinale, florile se folosesc sub forma de infuzie care are actiune calmanta asupra sistemului nervos, recomandandu-se in neurastenie, migrene, boli de inima care au la baza un substrat de origine nervoasa. In acelasi timp, ceaiul de lavantica mareste diureza, secretia biliara, putand fi folosit in amestec cu alte plante in tratamentul bolilor de rinichi si ficat.
Din florile de levantica se mai prepara un otet aromatic, cu care se fac frictiuni in caz de raceala, gripa si stari febrile. Pentru a obtine acst otet vom pune o mana de frunze de menta, de salvie, flori de levantica, petale de trandafir, cimbrisor si ienupar, peste care se toarna un litru de otet de vin. Se macereaza timp de 7 zile, apoi plantele se strecoara si se storc. Se completeaza cu otet pana la un litru.  Levantica se foloseste in amestec pentru bai aromatice, atat pentru parfumul placut ce-l da apei, cat si pentru actiunea ei calmanta, antiseptica si cicatrizanta a ranilor.
Florile de levantica, amestecate cu sulfina, alunga moliile si parfumeaza placut hainele si rufaria.
Levantica intra in compozitia aromatizantului pentru bai si a produselor cosmetice. Florile si uleiul de levantica se folosesc in industria parfumurilor si lichiorurilor. Otetul aromatic se recomanda pentru frectii in reumatisme, raceli, gripe si stari febrile. Se obtine dintr-o mana de flori de levantica, frunze de menta, de salvie, petale de trandafiri, cimbrisor si ienupar, care se macereaza timp de 7 zile intr-un litru de otet de vin. Plantele se strecoara si se completeaza cu otet pana la 1 l. Se poate folosi si pentru baie: calmant, antiseptic si cicatrizant al ranilor.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.