Masajul terapeutic

Inceputurile medicinei "pozitive" chineze se plaseazã acum 8 milenii. Medicii chinezi considera obiectele si fenomenele in interrelatii nesfarsit de bogate

si subtile, considera intrega fire ca un tot organic. Componentele principale ale lumii sunt aceleasi la fiecare nivel al existentei concrete, iar macrocosmosul se reflecta fidel în microcosmos.

Astfel a fost structurata o doctrina a celor 5 elemente: lemnul, focul, apa, pãmântul, metalul, care sunt privite ca entitati dinamice, capabile sa se transforme intr-o anume ordine, unele în altele.  Acesteia i s-a alaturat doctrina despre principiile antagoniste YIN si YANG. Întelesul originar al primului pare a fi fost "cel luminat", iar al celuilalt "cel umbrit". Cele douã principii antagonice se manifestã în corelatii permanent schimbate, dominând când unul când altul, alternarea lor determinând ritmurile cosmice, biologice si istorice.
În practica vindecãtoare chinezã se utilizeazã pe scarã largã masajul.

 CUM SE EXECUTA MASAJUL MANUAL
Masajul se poate executa de cãtre o persoanã specializatã în reflexoterapie sau de cãtre pacient, în acest caz se numeste automasaj. În cazul automasajului, bolnavul trebuie sã cunoascã de ce boalã suferã, care sunt punctele reflexe corespondente afectiunii, ordinea si durata de masare pentru fiecare punct reflex, perioada optimã pentru masaj.
Când masajul (automasajul) se executã profilactic, o importantã deosebitã o are ordinea în care se executã masarea diferitelor puncte, evitarea depozitãrii toxinelor în punctele refelxe, care tind sã blocheze partial circulatia sanguinã sau limfaticã, permitând astfel instalarea afectiunilor la organele aflate la distantã.

Se va insista pe zonele renale, uretere, vezicã urinarã, sistem limfatic, cap, stomac, intestine, ficat.
Când masajul este fãcut de un expert în reflexoterapie, atât el cât si pacientul trebuie sã se gãseascã în pozitii confortabile, relaxante, specifice punctelor care trebuiesc masate. Astfel, pentru masajul palmar, pacientul poate adopta pozitia sezând într-un fotoliu sau culcat cu fata în sus pe o canapea.

Terapeutul se va aseza comod pe un scãunel, mai jos decât pacientul,

sau lateral lângã canapea. Pentru masarea zonelor din coloana vertebralã, pacientul va sta culcat cu fata în jos, cu capul într-o parte, mâinile întinse lejer pe lângã corp. În cazul masãrii tãlpilor, pacientul va sta culcat cu fata în sus, cu picioarele întinse, relaxat, iar terapeutul va sta la picioarele acestuia, pe un scãunel, mai jos decât pacientul. Piciorul care trebuie masat se aseazã pe genunchiul terapeutului, iar sub genunchiul pacientului se va pune o pernã. Din aceastã pozitie se maseazã majoritatea punctelor reflexe pentru: rinichi, ficat, splinã, stomac, plãmâni, ochi, urechi, sinusuri, cap, tiroidã, paratiroidã, intestine, umeri, sâni, limfe, gât, coloanã etc.

Masarea punctelor din partile laterale ale picioarelor (reflexoterapia pentru prostatã, hemoroizi, anexe, testicole, vagin, uretrã) solicitã ca pacientul sã întoarcã piciorul lateral, pe o parte sau alta. Dupã ce atât pacientul cât si terapeutul s-au instalat comod, s-au eliminat zgomotele sau orice perturbare din exterior, se poate începe masajul printr-o usoarã si scurtã masare a tãlpilor, apoi cu vârful degetului mare de la mânã se palpeazã punctul corespunzãtor, se continuã cu apãsãri usoare, care vor creste în intensitate, pânã la limita suportatã de pacient, urmãrindu-i-se reactiile. Se va evita folosirea unguentelor, deoarece degetele pot aluneca pe punctele de lucru si nu se va obtine eficacitatea doritã.

Masajul se face prin presare si (sau) miscãri circulare.
Când se maseazã zone întinse (traseul vezicii urinare, uretere, rinichi), sensul de lucru este dinspre cãlcâi spre degete si nu invers, iar în cazul intestinului gros, se va masa în sensul de evacuare, ascendent, transversal, descendent. Se va lucra aproximativ 30 de secunde cu fiecare mânã, prin rotatie, permitând astfel relaxarea mâinilor.

Zonele supuse masajului trebuie sã fie sãnãtoase, fãrã traumatisme sau afectiuni inflamatorii, dermatologice, bãtãturi, cu o igienã riguros respectatã. Durata sedintelor de tratament si numãrul punctelor reflexe care se pot masa în cadrul unei sedinte vor fi strict individualizate, în functie de bioritmurile specifice si în raport cu starea de functionare a organului de detoxifiere, filtrare si eliminare. Nu este indicat a se disloca mai multe toxine decât poate elimina rinichiul si detoxifia ficatul, splina, sistemul limfatic. Dacã nu se tine cont de aceasta, toxinele vor circula liber în corp, creând unele simptome ca ameteli, somnolentã, cefalee si alte dereglãri, care afecteazã starea generala.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013    Toate drepturile rezervate.