ISMA-BUNA (MENTA)- plante medicinale

Menta se folosesc frunzele care contin ulei, bogat in mentol, tanin si substante amare.
Sub forma de infuzie, se recomanda in durerile de stomac, in litiaza renala si biliara, in diaree, in varsaturi, in dureri de cap (sub forma de cataplasme).
Se recomanda in reumatism si urticarie sub forma de ulei de menta (5 g la 95 ml de alcool) pentru frectie.
Menta se poate folosi ca apa de gura: cateva picaturi din amestecul de mai sus puse in apa.

Acţiunea farmacodinamica a produsului se manifesta in trei directii principale:

1.Produce o usoara anestezie a mucoasei gastrice datorita mentolului, prin care se explica actiunea antiemetica.

2.Stimulează secretia si functia biliara si hepatica, fiind coleretic colagog; stimuleaza producerea bilei, influenteaza pozitiv fluiditatea si asigurand totodata degajarea vezicii biliare.

3. Are o usoara actiune antifermentativa, dezinfectanta, indicata in tratamentul colitei fermentative. La cele de mai sus se mai adauga actiunea spasmolitica si carminativa. Frunzele de menta se prescrie sub forma de infuzie 1%, sau hidrolat 2%, pentru proprietatile lor stimulente, stomahice, colerice, antispastice, si usor analgezice. Prezenta mentolului asigura frunzelor de menta actiunea antiemetica si antiseptica, iar taninurile actiunea antidiareica. Se mai folosesc pentru proprietatile lor colagoge si spasmolitice, datorita acizilor polifenolici, in tratamentul catarului stomacal si al dizenteriilor fermentative.

Proprietatile coleretice si colagoge se datoreaza si compusilor flavonoidici din frunze. Sub forma de infuzie se mai prescrie in colecistopatii, calculi biliari si in afectiuni cronice ale pancreasului. Pentru administrarea interna, uleiul volatil este preferabil mentolului, mai putin tolerat de mucoasa gastrointestinala. Prin vaporizare si inspirare pe nas, mentolul si uleiul de menta prezinta o actiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale; mentolul este un vasodilatator al mucoasei nazale. Intra in compozitia a numeroase ceaiuri medicinale: antiasmatic, anticolotic, antidiareic, dietetic, gastric, hepatic nr.2 etc. Uleiul volatil in diferite produse farmaceutice (Carbocif, Boldocolin, Inhalant etc.), si corectiv pentru gustul unor medicamente.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.