Moleseala

Moleseala se caracterizeaza prin lipsa pofta de mancare , somn prelungit, lipsa forta fizica.

Puteti avea una dintre aceste afectiuni daca va simtiti mai tot timpul fara vlaga si chef de viata.

De regula, aceste stari se pun pe seama oboselii, fara a face diferenta clara intre moleseala de natura fizica si epuizarea psihica (astenia).

Insa, doctorii subliniaza ca este important sa faceti aceasta distinctie, deoarece, astfel, va va fi mai usor sa aflati de ce boli suferiti. Pentru orice stare de oboseala care dureaza mai mult de doua saptamani mergeti la medic.

Dereglarile tiroidei provoaca tulburari de memorie

Oboseala fizica sau moleseala resimtita in muschi atunci cand incercati sa ridicati un obiect ori sa faceti o activitate in aer liber poate sa va sugereze ca v-ati supraexploatat organismul in urma unui antrenament fizic intens. In acest caz, senzatia va trece in cateva zile.

In cazuri rare, in care aceasta slabiciune nu dispare, ci persista, doctorii va avertizeaza ca ar fi vorba despre ceva mai grav, arata publicatia "WebMD". Este vorba despre afectiuni ale glandei tiroide, care este responsabila cu modul in care corpul echilibreaza necesarul de energie.

De exemplu, o tiroida care functioneaza fie in exces, fie in minus poate cauza moleseala, intoleranta la frig, letargie, depresie sau probleme cu memoria.

"Poate fi si o afectiune a muschilor, denumita miastenie gravis, sau o scleroza in placi, mai ales la o femeie tanara care are o oboseala fizica accentuata, combinata cu tulburari de echilibru si statica", spune medicul de familie Alina Constantin. Si un organism cu un nivel scazut de potasiu sau sodiu poate avea aceste simptome, mai spun medicii.

Epuizarea psihica, semn de hepatita ori diabet

Astenia sau epuizarea psihica este resimtita ca o lipsa de energie sau incapacitate de a gandi coerent. Poate fi urmarea unor nopti nedormite sau a unui efort intelectual prelungit.

"Atunci cand nu puteti depasi aceasta stare de oboseala prin odihna, o alimentatie echilibrata sau prin relaxare, este timpul sa mergeti la medic pentru o serie de investigatii", mai spune medicul de familie.

Poate fi vorba despre o afectiune psihica, dar, de regula, in acest caz, senzatia de epuizare este insotita de alte manifestari: varsaturi, cefalee, lipsa poftei de mancare. Paleta este mult mai larga si poate merge pana la afectiuni grave ale ficatului (hepatite de tip B, C, cancere sau ciroze).

Si un nivel dereglat al zaharului din sange poate fi o eventuala cauza. "La un diabet prost controlat sau nediagnosticat poate exista oboseala, deoarece exista modificari ale electrolitilor din sange", explica doctorul Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul "Calea Mosilor" din Bucuresti.

De regula, in aceasta din urma situatie, oboseala este insotita de trei simptome: scadere in greutate, sete inexplicabila si urinari frecvente. Si bolile endocrine pot sa se manifeste printr-o stare de epuizare, avertizeaza medicii.

"Cea mai importanta este insuficienta corticosuprarenala cronica, in care deficitul de glucocorticoizi (n.r. - hormoni) creeaza o stare de oboseala prelungita, mai ales catre seara. Si in hipotiroidie deficitul de hormoni duce la oboseala", adauga medicul endocrinolog Luiza Vitan.

Cazurile acestea sunt mai rar intalnite la copii, la care lipsa de energie cronica poate fi atribuita unor afectiuni de inima, unor infectii digestive sau unor probleme respiratorii.

Lipsa poftei de viata mai poate fi explicata, atat la adulti, cat si la copii, printr-o anemie, adica o descrestere a nivelului hemoglobinei (substanta care transporta oxigenul) din celulele rosii.

Produse recomandate

Rhodiolin
 Power Mins
Vitamina C-1000

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013   Toate drepturile rezervate.