NUCSOARA (Elletaria cardamomum, Amomum cardamon)
(engl.CARDAMOM, AMOMUM) - plante medicinale

Nucsoara este un condiment aromat facut din semintele unor plante asiatice. Mirodenia

Mirodenia linisteste un stomac dranjat, si adesea se adauga ca aromatizant la cafea sau cacao. Datorita aromei sale superbe, nucsoara era arsa ca oferta pentru zei si era un ingredient in multe parfumuri. Puterea de atractie a nucsoarei se spunea ca intareste legaturile in casatorie si in toate felurile de uniuni, iar semintele se foloseau pentru potiuni de iubire. Se foloseau si ca remediu pentru tuse si gust rau in gura, si pentru eliminarea viermilor intestinali.

Nucsoara vine din Indonezia. Desi numele induce in eroare, nucsoara nu este o nuca, ci samburele unui fruct care seamana cu piersica. Daca candva era unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, azi, din fericire, este accesibila oricui.

Nucsoara (Myristica fragrans) are o aroma fina si un gust dulce-iute, ca urmare a amestecului de uleiuri esentiale care aduc a portocala, lamaie si camfor.
Nucsoara se combina excelent cu scortisoara, dar si cu cimbrul. Aroma delicata este insotita de un gust usor picant, ceea ce face din nucsoara un condiment rafinat, care se preteaza foarte bine si in preparate sarate si in cele dulci.

In gastronomie nucsoarea este foarte des utilizata in Asia, dar a cucerit si bucataria europeana, intrand prin Portugalia, la mijlocul secolului al XV-lea. In secolul al XVII nucsoara a fost una din cauzele pentru care olandezii au declarat razboi britanicilor, in ceea ce a ramas in istorie ca "razboiul condimentelor". Azi Indonezia, Sri Lanka si India produc impreuna mai mult de 12.000 de tone de nucsoara, in fiecare an. Suficient cat sa ajunga pentru toata lumea.

In Orient, nucsoara se adauga in cafea si ceai, grecii o combina cu scortisoara, inclusiv in preparatele din carne, in musacale si chiftele, iar efectul

este savuros. Italienii o adauga in sucul de rosii, care pune in evidenta latura picanta a condimentului. Nucsoara este cea mai buna alegere pentru preparatele dulci cu branza moale, combinata cu vanilia. Este potrivita pentru a condimenta si aroma bauturi, vinul fiert si alcoolul rafinat si chiar unele sortimente de whiskey.

Beneficii pentru sanatate

Cu toate ca ar fi suficient gustul fin si mirosul delicat, nucsoara este mai mult decat un condiment oriental. Nucsoara are proprietatea de a creste temperatura corpului, astfel ca este ideala in starile gripale, este un eficient stimulent nervos si are efecte analgezice.

Stimuleaza digestia, iar in doze mai mari este un calmant general, inducand somnul. Este un remediu pretios in bolile reumatismale, avand efect antiinflamator si pentru afectiunile pulmonare. Regleaza tranzitul intestinat. Nu in ultimul rand, nucsoara imbunatateste starea de spirit, reduce stresul si creste dorinta sexuala.

Merge de minunte cu toate legumele toamnei. Printre legumele care se potrivesc cel mai bine cu nucsoara se numara broccoli si conopida gatita la aburi, cartofii copti. Nucsoara da rafinament oualelor si innobileaza pastele. Italienii folosesc nucsoara pentru a condimenta carnea de pui si pestele.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.