Nucul (Juglans regia) - plante medicinale

Nucul, numit in popor si nucar sau nuc-costeliv, infloreste in luna mai inca dinaintea formarii si aparitiei frunzelor.

Frunzele proaspete se aduna in iunie, nucile verzi in mijlocul lui iunie, atita timp cit mai pot fi intepate usor, cojile verzi de nuca putin inainte de a se coace se de a deveni maro, iar fructele coapte in septembrie. Ceaiul de frunze de nuc este un mijloc eficace in tulburarile digestive, deci in constipatie si in curatirea singelui. De asemenea, el se intrebuinteaza cu bune rezultate in tratamentul diabetului si contra icterului. O infuzie din frunze de nuc cu adaos la baie este buna contra scrofulozei si a rahitismului, contra osteoporozei si a umflaturilor la os, ca si a unghiilor purulente de la miini si picioare. Spalati in caz de eczema la cap (mai ales la sugari), rofii (coji) si scabie (riie) locurile respective cu infuzie din funze verzi de nuc si veti vedea curind rezultatul!

 Spalaturile, respectiv baile cu acest adaos ajuta in acnee, eruptii purulente, transpiratia picioarelor si leucoree. Se clateste gura cu aceasta infuzie in caz de stomatiti ulceroasa, afectiuni ale gingiei, gitului si laringelui. O infuzie concentrata din frunze de nuc, adaugat in apa de baie, vindeca degeraturile. Si in cazul unei caderi masive de par se poate ajunge la rezultate bune, masindu-se mult pielea capului cu acest lichid. Ele este un produs natural execeptional si impotriva paduchilor de cap reaparuti in ultima vreme. Frunzele proaspete alunga si alte insecte nedorite.


Din nucile verzi culeste inainte de Sinziene, deci aproximativ pe la mijlocul lunii iunie (nucile trebuie sa poate fi intepate usor), se poate prepara o tinctura de nuci care curata stomacul, ficatul si singele si inlatura hipotonia (lenevia) stomacala si colita de putrefactie. Acesta tinctura este, de asemenea, un remediu execelent contra singelul ingrosat.

Proprietatile si beneficiile : nuci, coaja de nuca, nuca, miez de nuca,

Acizi grasi nesaturati; (acizii saturati nu depasesc 8-10 la suta). Nucile sint bogate in special in acizi grasi polinesaturati (72 la suta din totalul acizilor grasi), iar alunele si migdalele contin in majoritate acizi mononesaturati, respectiv 76 la suta si 68 la suta din totalul acizilor grasi.

Continutul in apa al fructelor uscate este moderat (20-40 la suta), fata de cel al fructelor proaspete, care este de circa 85 la suta.

Nivelul glucidelor este modest la fructele uscate: 5-7 la suta si circa 10 la suta la cele proaspete.

Aportul proteinic este superior celorlalte fructe, variind intre 8 si 11 la suta. Aceste proteine contin toti acizii aminati esentiali: metionina, cistina si lisina.

Protejeaza inima

Nuca, un fruct care ingrasa

Cum pregatim diverse decocturi, infuzii si tincturi si la ce folosesc

Podagra sau reumatism, foarte eficiente sint baile la temperatura camerei (un litru de decoct la o baie). In hemoragiile nazale este deosebit de eficient praful obtinut din frunzulitele de nuc, aflate in apropierea fructului necopt.

Cum folosim nucile coapte

Miezul de nuca este recomandat in caz de slabiciune generala si extenuare. Se poate pregati in acest caz o bautura energetica dintr-un pahar de suc proaspat de fructe, amestecat cu miez de nuca si miere.

Moduri de folosire:
-infuzie: se opareste 1 lingurita (cu virf) de fruze de nuc taiate marunt cu ¼ litru de apa proaspat fiarta si se lasa putin sa stea.
-adaos la bai si spalaturi: 100 grame de frunze pentru baile complete, iar pentru splaturi 1 lingurita (cu virf) de frunze maruntite la ¼ litru de apa (a se vedea „Bai complete”). Pentru o infuzie concentrata se ia o cantitate dubla.
-tinctura de nuci: aproximativ 20 nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu git larg; se toarna deaspura 1 litru de rachiu de secara, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla, bine astupata, se lasa intre 14 si 4 saptamini la soare sau la caldura. Dupa scurgearea acestui timp, continutul se strecoara si se introduce in sticle. Se ia cite 1 lingurita plina in functie de necesitate. Puteti obtine un lichior de nuci foarte gustos daca adaugati la nucile verzi 2-3 cuisoare, 1 bucata de scortisoara, 1 baton mic de vanilie si coaja spalata, netratata cu substante chimice a unei jumatati de portocala. 500 de grame de zahara si fierb in ¼ litru de apa, se lasa sa se raceasca si sa toarna peste tinctura fiarta.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.