Nufarul alb (Nymphaea alba) - plante medicinale

Nufarul alb reprezinta o planta ce are si proprietati terapeutice, pe langa calitatile ei decorative, si de infrumusetare a lacurilor si iazurilor.

Nufarul alb este o planta acvatica, perena, ce poate fi intalnita in Delta

Dunarii si in apele conexe, dar si in alte ape statatoare, in lacuri de padure sau in canale cu apa statatoare. Apartine familiei nimfaceelor. Are un rizom gros, plasat in malul de pe fundul apei. Frunzele pornesc din acest rizom si ajung la suprafata apei printr-un petiol lung.

Nufarul alb infloreste toata vara si la inceputul toamnei. Florile au intre 10 si 14 petale si sunt albe. Cand timpul este frumos, florile de nufar se deschid dimineata si se inchid dupa-amiaza. Nufarul alb poate fi si cultivat, in lacurile si ochiurile de apa din parcuri si gradini, ca planta decorativa.

Nufarul alb are importanta economica, dar si medicinala. Calitati medicinale au rizomii si frunzele. De la frunza de nufar alb se foloseste mai ales coada, care se pune la uscat si din care, la nevoie, se face o infuzie. Preparatele care se obtin sunt: infuzie, pilule anafrodiziace (potolesc pulsiunile sexuale), extract apos, extract fluid.

Substante active importante
Rizomul de nufar alb este foarte bogat in amidon - circa 40% din greutatea sa. Din acest motiv, rizomul se usuca

si se macina, avand utilizari in industria pielariei. Compusul specific este nufarina.

Indicatii terapeutice
Infuzia de nufar alb
are proprietati sedative deosebite, fiind utilizata in insomnii, anxietate, hiperexcitabilitate sexuala (anafrodiziac utilizat impotriva priapismului si nimfomaniei). De pilda, din cozile de frunze de nufar alb se face o infuzie, folosita de sute de ani in tratarea isteriilor si a cazurilor de nimfomanie.

Principalele parti componente ale acestei plante care pot fi utilizate in terapeutica naturista sunt rizomii si florile. Acestea sunt nutritive, tonice, astringente si cardiotonice.

Nufarul alb poate fi utilizat ca remediu natural in tratamentul diareei, insomniei, insuficientei cardiace, pneumoniei, hiperexcitabilitatii sexuale, tuberculozei pulmonare. Pentru tratarea acestor afectiuni se recomanda a se utiliza atat infuzia din flori de nufar alb, cat si cea din rizomii de nufar alb.

Decocotul din rizomi poate fi utilizat si in tratamentul unor afectiuni externe: inflamatii articulare.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.