Producerea stafidelor

 

Cele mai multe stafide se produc in Turcia si SUA (California). La ora actuala in Romania nu se mai produce stafide. Oferim un mod de producere casnica a stafidelor.

Soiuri recomanadate:

  • soiuri fara samburi (apirene): OTILIA (cu boabe negre, statiunea Pietroasa/Buzau); CALINA (cu boabe roz, statiunea Dragasani/Olt)
  • soiuri cu samburi (pirene): R-10; Astra; Mustoasa de Maderat; Roz de Minis, etc

Alegerea strugurilor

  • se aleg struguri de marime mijlocie, uniform colorate, carnoase, crocante,
  • ajunsi la maturita si cu un continut de zahar cat mai ridicat;

Pregatirea strugurilor

  • De la 5 kg de struguri proaspeti se obtine un kg de stafide;
  • struguri se trec printr-un jet de apa;
  • apoi se zvanta si se desprinde de ciorchine prin rasucire;
  • la soiurile cu samburi, se extrag samburii cu ajutorul unor agrafe de par, noua sau dezinfectata;

Uscarea boabelor (stafidirea);

  • Uscarea se face in cuptorul aragazului;
  • boabele se aseaza intru-un singur strat in tavi;
  • se va tine timp de 10-12 minute  in cuptor cu focul pornit pana cand din boabe se scurge sucul pe tavi;
  • se scurge sucul din tava in recipiente;
  • se introduce inapoi tava cu stafide in cuptorul fierbinte dar cu focul oprit si se tine 45 de minute;
  • se repeta actiune cu focul pornit, scurgere si focul oprit de 4-6 ori.

Lucrari posterioare stafidirii:

  • dupa uscare se tin 48 de ore pe o suprafata plana, intr-un strat gros de 1cm;
  • se trece periodic cu mana prin ele pentru a se uniformiza uscarea;
  • dupa uscare stafidele se rastoarana in pungi curate de hartie;
  • pungile se pastreaza in incaperi curate, uscate si reci.
 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.