În alimentatia rationala si dietetica o deosebita atentia se
acorda regimului alimentar, prin care se subîntelege divizibilitatea
luarii mesei în timpul zilei,
cantitatea de mâncare repartizata la
fiecare masa (gustare de dimineata, prânz, cina s.a.). în conditiile
contemporane, cel mai fiziologic este regimul alimentar cu luarea
mesei de 4 ori pe zi. Nerespectarea regimului alimentar actioneaza
negativ asupra organismului, provoaca tulburari ale organelor
digestive si ale starii generale a organismului. S-a constatat ca
intervalele mari dintre mese deregleaza metabolismul colesterolului
si contribuie la dezvoltarea aterosclerozei.
gardnerella
Principiile de baza ale regimului rational de alimentatiei prevad
mese mai dese si hrana fractionata în cantitati mai mici.
Intervalele între mese nu vor depasi 4-5 ore. În aceste conditii se
creeaza efort uniform al organelor digestive cu actiune înalta a
fermentilor asupra hranei si prelucrarea ei maxima de catre sucurile
digestive, se respecta reflexul de eliminare a sucului gastric,
bogat în fermenti, în anumit timp.
Organele digestive au nevoie de odihna în timpul noptii. Lucrul
necontenit al sistemului de secretie reduce forta de digestie a
sucurilor si deregleaza eliminarea lor normala. Glandele digestive
pentru restabilirea functiei lor necesita un repaus de 8-10 ore în
24 ore. Luarea târzie a mesei de seara lipseste organele digestive
de acest repaus ceea ce duce la supraîncarcarea si istovirea lor.
Cina trebuie luata cu 2-3 ore înainte de culcare.
Repartizarea ratiei alimentare în timpul zilei se face
diferentiat tinând cont de caracterul activitatii de munca. La un
regim alimentar format din 4 mese pe zi se recomanda a repartiza
valoarea energetica a ratiei zilnice în felul urmator: dimineata
25%, la prânz - 35%, la gustare - 15% si la cina 25%. Persoanele
care se afla la odihna, la pensie se pot alimenta mai des (de 5-6
ori pe zi) si în cantitati mai mici.
Produsele, bogate în proteine (carne, peste, leguminoase) se
recomanda a fi consumate dimineata, în timpul zilei, iar pentru cei
care lucreaza în schimbul de noapte - pâna la lucru din cauza ca
proteinele excita procesele metabolice si sistemul nervos. Nu se
recomanda a consuma seara târziu produse care excita sistemul nervos
(cafea, cacao, ciocolata, ceai concentrat, bucate picante s.a.).
Folosirea lor e mai rationala dimineata si ziua. Cina trebuie sa fie
usoara - se vor prefera produsele lactate, bucatele din fructe,
legume,
crupe, care nu solicita prea mult organele digestive. Este
daunatoare mâncarea abundenta precum si foamea înainte de culcare.
In aceste conditii se deregleaza somnul si poate aparea
insomnie.
Persoanele cu pofta de mâncare scazuta e bine sa includa în ratie
gustari (salata, vinegreta, conserve de peste, salamuri, cascaval).
Excitanti puternici ai secretiei gastrice care maresc pofta de
mâncare sunt bulionul de carne, de peste, supa de ciuperci. Nu se
recomanda a consuma la începutul mesei bucate grase din cauza ca
grasimile inhiba secretia gastrica.
Temperatura bucatelor: felul întâi - cel putin 55-65°C, felul doi
- 50-60°C, bucatele reci 10-14°C.
Hrana trebuie mestecata fara graba si minutios. Masa trebuie
servita în conditii placute, cu buna dispozitie, fara zgomot. Se
exclud cititul în timpul mesei, convorbirile serioase care inhiba
secretia organelor digestive si scad pofta de mâncare.