Denumire stiintifica sanziere galbene:

Galium verum

Denumire populara sanziene galbene:

dragaica, floarea lui sîntion, închegatoare, samzieni, sanjene, sanjuane galbene

Proprietati terapeutice sanziene galbene:

- antireumatic puternic, antiseptic intestinal şi urinar mediu-slab, calmant psihic blând şi foarte subtil (se constată chiar o calmarea stărilor de excitaţie cerebrală), cincatrizant bun, coleretic şi colagog mediu, diuretic bun, laxativ slab, foarte bun reglator al activităţii glandei tiroide, tonic amar mediu, tonic general bun.

-antireumatic bun, antiseptic şi cicatrizant puternic, cosmetic, ajută la eliminarea petelor de pe piele.

Afectiuni care se trateaza cu sanziene galbene:

boli ratate cu sanziene galbene: afectiuni ale pielii, nervozitate, rani etc

Tratamente naturiste sanziene galbene

- hiper şi hipotiroidie, noduli tlroidieni – pulbere de sanziene galbene. Cele mai bune rezultate se obţin când se asociază cu drobiţa şi turiţa mare în proporţii egale. Din acestamestec de pulberi se ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi.

- cancer al tiroidei şi paratiroidei – pulbere de sanziene galbene (ca şi la nodulii tiroidieni). Se face în plus gargară cu ceai concentrat de sânziene galbene şi cataplasme pe zona gâtului.

- reumatism, infecţie urinară şi renală, boli de piele, intoxicaţii (ca adjuvant) – ceai de sanziene galbene, 3 căni pe zi, pe stomacul gol. In aceste afecţiuni se obţin efecte foarte bune şi prin folosirea sânzienelor sub formă de tinctură, care se asociază în proporţii egale cu tinctura de ienupăr

- hernie – pulbere de sanziene galbene – diaree, enterită, enterocolită, sindrom entero-renal – ceai de zanziene galbene concentrat.

- erupţii pe piele – ceai de sanziene galbene concentrat. Se administrează 3-4 căni pe zi, în asociere cu trei fraţi pătaţi

- constipaţie – pulbere de sanziene galbbene. Se recomandă mai ales persoanelor la care tulburarea apare pe fondul stărilor de tensiune lăuntrică, agitaţie, anxietate.

- nervozitate, tulburări de menopauză, nevroză – macerat la rece de sanziene galbene. Se combină foarte bine cu lavanda şi cu teiul

- în caziuri de isterie sau agitaţie foarte puternică se va folosi împreună cu rădăcina de valeriană

- răni, răni care nu se închid – cataplasmă cu iarbă de sânziene galbene

- reumatism, debilitate la copii – băi cu ceai de zanziene galbene combinat superconcentrat.

- pete pe piele (remediu cosmetic) – cataplasmă cu sanziene galbene

- erizipel, erupţii tegumentare – băi locale cu infuzie combinată superconcentrată.

Sanziene in traditia populara

Roua de pe plante, culeasă de Sânzâiene, se întrebuinţa pentru durere de ochi. Plantele se puneu în băile copiilor debili. Fierte în apă, cu lapte, se foloseau contra erizipelului.

Plantele plămădite în rachiu se luau contra vătămăturii. S-au mai folosit pentru bolile venerice. În Oltenia zeama de sânzâiene se lua contra frigurilor.