Expunerea sarcini la raze X

Cele mai multe viitoare mamici stiu probabil ca expunerea la raze X in timpul sarcinii poate dauna viitorului copil si ca ar trebui evitata in aceasta perioada.

Desi poate implica anumite riscuri pentru fat, folosirea razelor Roentgen  in scop diagnostic se poate dovedi uneori mai mult utila decit nociva.

Daca aveti o problema serioasa de sanatate  in care, de exemplu, o radiografie ar putea aduce informatii importante, probabil ca medicul va va recomanda sa faceti aceasta investigatie. Pentru un viitor copil sanatos este nevoie mai intii de o mama sanatoasa.

Situatia de mai sus, in care mama si medicul stiu despre existenta sarcinii, permite luarea unor decizii dupa cintarirea raportului dintre risc si beneficiu.

Se intimpla frecvent insa ca viitoarea mama sa efectueze astfel de investigatii in primele saptamini de la conceptie, atunci cand nu stie ca este insarcinata, ceea ce poate de nastere unor adevarate drame.
Exista chiar printre medici ideea gresita ca efectuarea unei radiografii in timpul sarcinii este un motiv pentru intreruperea acesteia.

Exista modalitati de reducere a riscului?

Cel mai important este sa comunicati medicului care efectueaza investigatia daca sinteti sau credeti ca ati putea fi insarcinata. Acesta va decide daca respectiva procedura poate fi aminata, inlocuita cu alta mai putin nociva (de exemplu echografia) sau va lua masuri suplimentare de precautie (modificarea caracteristicilor razei, a timpului de expunere sau protectia zonei abdominale cu sort de plumb in cazul in care nu aceasta se investigheaza).

Uneori, unele din simptomele sarcinii (greturi, varsaturi, oboseala) pot fi confundate cu cele ale unor afectiuni. Daca le prezentati, este mai prudent sa anuntati  personalul medical si  sa efectuati un test de sarcina.

Daca sinteti sau credeti ca ati putea fi insarcinata, nu tineti dumneavoastra copiii atunci cand  li se efectueaza radiografii.

Ori de câte ori vi se solicita sa va supuneti unei investigatii cu raze X, anuntati medicul daca ati efectuat investigatii similare recent, deoarece repetarea acestora poate sa nu fie necesara.
 
Ideal ar fi sa pastrati si rezultatele acestor investigatii pentru a-i putea furniza medicului informatii cit mai corecte.

Ce sunt razele X si cum actioneaza asupra embrionului si fatului?

Razele X reprezinta o forma de radiatii electromagnetice de mare energie care atunci cand strabat  o anumita

substanta determina pierderea de electroni de catre aceasta si ionizarea ei, putind produce distructii celulare sau modificari ale AND-ului la nivelul materiei vii. Sunt utilizate in medicina atunci cand se efectueaza radiografii, mamografii, fluoroscopii si computer tomografii. Masurarea  energiei absorbite pe unitatea de masa se face in Gray, iar a efectului biologic al razelor X se face in Sievert.

Cum actioneaza asupra embrionului si fatului?

Spre deosebire de organismul adult, cel al fatului este mult mai susceptibil la actiunea nociva a razelor X deoarece celulele sale au o rata mai mare de diviziune si transformare in tesuturi specializate. Efectele includ: avort, intirzierea cresterii fetale, malformatii congenitale (microcefalie), retard mental si cresterea riscului de aparitie a cancerului in copilarie (in special leucemie). Ca si pentru alti agenti teratogeni, aceste efecte depind de o serie de factori, cei mai importanti fiind doza de radiatii si virsta gestationala in momentul expunerii.

Exista o cuantificare de tipul “doza-efect” ?

Pentru o expunere la doze sub 50mGy (miliGray) nu s-au detectat efecte asupra fatului, dar acestea apar pentru doze de peste 100mGy, mai ales daca expunerea s-a efectuat in timpul saptaminilor 8-25 de gestatie. Doze de peste 100mGy nu sunt atinse pentru  explorarile conventionale cu raze X, dar se poate ajunge la aceste valori in cursul fluoroscopiilor sau radioterapiei.

Doza de radiatii care ajunge la fat difera in functie de regiunea din corpul mamei care se examineaza. Radiografiile dentare, ale craniului, toracelui sau membrelor sunt mai putin nocive ca cele abdominale, pelvine, ale coloanei vertebrale lombare deoarece fatul nu este expus direct razelor X. In general, se apreciaza ca procedurile ce nu includ aria abdominala expun embrionul unor doze de 10-100 ori mai mici ca cele ce implica  regiunea uterina. Exista si estimari ale dozelor la care este expus fatul in timpul anumitor investigatii ce utilizeaza raze X:

Cum procedati daca ati aflat ca sinteti insarcinata dupa ce ati efectuat investigatii ce utilizeaza raze X ?

In primul rind nu intrati in panica. Studiile arata ca aproximativ 25% dintre femeile aflate in aceasta situatie considera ca ar trebui sa intrerupa sarcina de teama unor posibile malformatii ale fatului. De fapt, asa cum reiese din datele de mai sus, riscul pentru viitorul copil este atit de mic, incit nu aveti motive de ingrijorare. De exemplu, ar trebui sa efectuati cam 50.000 de radiografii dentare, 250 de mamografii, 20 de radiografii abdominale pentru ca dozele cumulate sa depaseasca 50mGy.

Bineinteles, asta nu inseamna ca va puteti supune acestor investigatii daca nu sunt necesare. Discutati cu medicul care va suprevegheaza sarcina daca v-ati expus la raze X fara sa stiti de existenta acesteia. Uneori poate fi necesara si opinia unui medic specializat in radiologie si imagistica medicala, care poate aprecia cel mai corect doza de radiatii la care a fost expus embrionul sau fatul.

Iata citeva din recomandarile care se fac la nivel international in acest sens:

Pacienta insarcinata are dreptul sa cunoasca tipul potentialelor efecte ce pot rezulta din expunerea in utero la raze X. Comunicarea acestora se va face ca risc neglijabil pentru proceduri ce supun fatul unei iradieri sub 1mGy. Pentru doze mai mari sunt necesare explicatii detaliate (Comisia Internationala Pentru Protectie Radiologica).

Pacientele trebuie consiliate ca expunerea la raze X in cadrul unei proceduri de diagnostic unica nu are efecte nocive asupre fatului .

Procedurile de diagnostic radiologic nu trebuie efectuate in timpul sarcinii decit daca informatia pe care o furnizeaza este neaparat necesara si nu poate fi obtinuta prin alte mijloace imagistice, in special echografie

In rezumat, femeilor care au efectuat radiografii dentare, craniene, ale membrelor si toracelui (inclusive mamografie), li se explica faptul ca nu exista o crestere a riscului de avort, intirziere in dezvoltare, malformatii congenitale sau retard mental. In plus, exista peste 99% sanse ca fatul sa  nu prezinte afectiuni maligne in copilarie. Pentru cele care au fost supuse unor investigatii fluoroscopice sau radioterapiei, doza de radiatii la care a fost expus fatul va fi apreciata doar de personalul specializat.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google   
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013   Toate drepturile rezervate.