TELINA - suc de telina - plante medicinale

Telina contine vitamina A, B, C si diferite saruri minerale. Se foloseste în catar puhnonar, raguseala, laxativ, diuretic, în retentie urinara, boli de rinichi, astenie, surmenaj, dermatoze, diabet, guta, reumatism, impoten~a, icter, obezitate.
Ajuta la cresterea rezistentei organismului. Infuzie: se oparesc 40 de gr (4 linguri) de pulbere de frunze cu un litre de apa flarta. Se strecoara si se bea o cana pe zi, în catar pulmonar, raguseala, gaze intestinale, laxativ, diuretic.

Decoct: 25 gr rizomi si radacina de telina se fierbe cu un litre de apa. Se bea cu lingura din timp în timp, în caz de fuse rebela, ragusala, antireumatic. ltizomul si radacin~rase si consumate crude scarf tensiunea arteriala. Suc în curs de slabire, reumatism, fuse câte 100 gr, dimineata înainte de masa. Suc în amestec.120 ml telina plus 270 sec de morcovi în bronsita, astm. În afectiuni respiratorii: 140 ml sec de telina, plus 240 ml sec de morcovi plus 90 ml sec de ridichii. În diabet, cistita, guta 150ml sec de telina plus 270 ml sec de morcovi plus patrunjel 60 ml. In ateroseleroza sec de telina 150 ml plus 240 ml sec de morcovi plus 90 ml sec de sfecla. Cura începe în toate cazurile cu 100 ml baut dimineata pe nemâncate. Se poate ajunge la 1-2 cani pe zi în curele de lunga durata.

În principal, țelina (Apium graveolens) se întrebuințează pentru condimentarea diferitelor preparate din carne dar are și multe alte calități medicinale. În scopuri terapeutice, de la țelină se folosesc atît rădăcinile, cît și frunzele și semințele.

Fiind un veritabil aliment-medicament, țelina nu ar trebui să lipsească din hrana noastră zilnică. De mai bine de 2000 de ani, țelina a fost folosită în tratarea hipertensiunii arteriale, afecțiunilor reumatice, gutei și asteniilor sexuale.Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit, de curînd, în țelină, o substanță numită 3-butilftalidă, care reduce tensiunea arterială prin relaxarea vaselor sanguine, relaxare care face apoi posibilă dilatarea acestora, permițînd sîngelui să circule cu mai multă ușurință.Datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și diferiți acizi, țelina consumată ca atare sau în salate, este un tonic eficient al sistemului nervos, un bun remineralizant și aperitiv.

Efectul tonic și regenerant al țelinei este bine cunoscut și folosit în medicina populară, fapt explicabil prin stimularea glandelor suprarenale. Pe lîngă aceste minunate calități terapeutice, țelina are și un gust deosebit, fiind o adevărată sursă de sănătate și vitalitate.Țelina are certe proprietăți diuretice, rădăcina fiind utilă în afecțiuni renale (colică renală, litiază renală), precum și cardiacilor cu edeme și albuminurie, prin efectul declorurant pe care îl are. Avînd proprietăți hipoglicemiante, este un bun adjuvant în tratarea diabetului zaharat. În bronșite are efect expectorant și emolient. Fiind diuretică și depurativă, este excelentă în curele de slăbire.Țelina sau sucul de țelin㠖 3 pahare pe zi – crește pofta de mîncare și stimulează digestia, combate gazele stomacale și intestinale, fiind un bun diuretic pentru bolnavii de ficat, inimă, rinichi și plămîni.Sucul de țelină ajută la eliminarea substanțelor toxice în caz de reumatism și gută, echilibrează funcțiile sexuale, bucurîndu-se de reputația unui foarte bun afrodisiac.Moduri de preparare. Decoctul (30-40 g la 1 litru de apă) are efect diuretic și depurativ, fiind indicat în digestiile lente, balonări, obezitate, reumatism și gută.. Tinctura se prepară astfel: se pune într-un borcan țelina rasă și se toarnă țuică de 30E-40E pînă se acoperă. După 10-12 zile se filtrează și se iau 10-15 picături diluate în puțină apă, cu 1/2 oră înainte de fiecare masă.. Vinul tonic de țelină se obține prin macerarea a 200 g rădăcină rasă în 1/2 litru de vin alb curat. După 48 de ore se filtrează și se adaugă 3-4 linguri de miere. Luat cu 1/2 oră înainte de masă, are efect de tonic general. Semințele de țelină au efect tonic și carminativ, dacă punem seara la macerat 1/2 linguriță de semințe într-un pahar cu apă și se beau dimineața, la trezire.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013   Toate drepturile rezervate.