Travaliul si nasterea


In timpul vizitelor prenatale la medic, gravida trebuie informata cu privire la optiunile pe care le are in timpul nasterii. Este indicata realizarea unui plan de

nastere. Deoarece optiunile in timpul nasterii sunt variate, planul trebuie sa fie flexibil.
Acest plan pentru nastere nu va fi urmat cu strictete de medic. In cazul in care apare o urgenta, responsabilitatea medicului este de a asigura siguranta mamei si a copilului.
In momentul conceperii planului de nastere, trebuiesc avute in vedere locul nasterii, persoana care va asista nasterea sau daca nasterea va fi asistata de un medic, o moasa, un prieten sau membru al familiei. Din luna a 6-a sau a 7-a se pot incepe orele de educatie pentru nastere. Trebuie discutate anumite aspecte: masuri de confort, masuri de ameliorare a durerii, proceduri medicamentoase sau de monitorizare fetala.

Sfaturi pentru marirea confortului gravidei

Exista mai multe metode de a diminua stresul travaliului si nasterii.
Trebuie luate in considerare :
- suportul continuu pe parcursul nasterii, de la inceputul travaliului pana dupa nastere, s-a dovedit a avea efect pozitiv asupra nasterii. Femeile ce au suport continuu (de exemplu de la o moasa, asistenta sau educator de nastere) suporta mai bine procesul nasterii, uneori nu necesita medicatie antialgica si nu descriu nasterea ca o experienta negativa. Desi nu exista o conexiune directa intre asigurarea suportului psihic continuu si diminuarea durerii, acest ajutor ajuta la controlarea fricii si la mentinerea unei stari de calm
- managementul nemedicamentos al durerii, de genul focalizarii atentiei pe respiratie, masaj sau suportul continuu, ce pot ajuta la diminuarea durerii si la crearea unui sentiment de control in timpul nasterii
- mobilitatea in timpul travaliului, depinzand de preferinta de a monitoriza cordul fetal in permanenta sau ocazional. Majoritatea gravidelor prefera libertatea de miscare, dar in cazul unei sarcini cu risc crescut este indicata monitorizarea permanenta


- problemele in legatura cu alimentatia si hidratarea in timpul travaliului. Anumite spitale permit gravidelor sa bea lichide, pe cand altele permit doar umezirea buzelor cu cuburi de gheata. Alimentele solide sunt, de obicei, contraindicate, deoarece stomacul digera alimentele mai greu in timpul travaliului. Un stomac golit este util si in cazul in care va fi nevoie de anestezie generala
- ascultarea de muzica in timpul nasterii.
Pozitii pentru nastere

Pozitii inidcate pentru nastere si pentru realizarea impingerii copilului sunt: pozitia sezand, ghemuire, intins pe spate sau utilizarea unei mingi, bazin cu apa, masa ginecologica, pat, taburet.

Tehnici medicale folosite in timpul travaliului si nasterii

Monitorizarea cordului fetal reprezinta un procedeu standard in timpul travaliului, dar mai pot fi folosite si alte procedee, in cazuri de urgenta de cele mai multe ori:
Monitorizarea electronica a cordului fetal poate fi facuta fie continuu in cazul unei sarcini cu risc crescut, fie periodic pentru verificarea semnelor de alarma pentru sanatatea copilului.
Inducerea travaliului include ruperea sacului amniotic, utilizarea de medicatie care sa subtieze cervixul si medicamente care sa stimuleze contractiile. Acest procedeu poate fi folosit in unele cazuri, de exemplu cand termenul este depasit cu 2 saptamani sau cand mama sau copilul au o afectiune care necesita nastere imediata.
Epiziotomia reprezinta largirea perineului (locul pe unde va iesi copilul) printr-o incizie. Acest procedeu este menit sa reduca ruperea perineului si a vaginului in momentul nasterii (masajul perineal si impingerea controlata pot, de asemenea, sa previna sau sa reduca ruperile).
Extragerile cu forceps sau cu vacuum pot fi folosite in asistenta nasterii vaginale, atunci cand travaliul este prelungit in faza de impingere sau atunci cand copilul este suferind si necesita extragere imediata.
Necesitatea unei interventii cezariene in timpul travaliului este bazata pe anumite conditii, ce apar din partea mamei sau a copilului.
O gravida care a mai facut o interventie cezariana, va avea de ales intre o incercare de nastere vaginala sau o interventie cezariana planificata.

Decizii cu privire la nou-nascut

Inainte de nasterea copilului trebuiesc luate cateva decizii:
- daca se va conserva sangele din cordonul ombilical. Acest sange poate fi folosit dupa nastere ca o sursa posibila de celule stem (acest lucru necesita programare cu mult timp inainte de nastere)
- pastrarea copilului langa mama pentru cel putin o ora dupa nastere pentru crearea legaturii psihice si pentru initierea alimentatiei la san (unele spitale permit pastrarea copilului langa mama pe intreg parcursul internarii)
- pot fi amanate procedee ca administrarea injectiei de vitamina K, recoltarea de sange pentru analize, utilizarea de medicamente pentru ochi, pentru a a crea o tranzitie calma a nou-nascutului
- momentul in care vor fi permise vizitele, incluzand alti copii din familie
- nu se indica administrarea de apa sau de formule de lapte inainte de alaptarea la san pentru a nu aparea probleme in acceptarea alaptarii la san.
Se indica efectuarea unui curs de educatie pentru nastere.

 

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.