Ulcerul de gamba - simptome

Ce este ulcerul de gamba?
Ulcerul de gamba reprezinta o pierdere de substanta dermohipodermica,

situata sub nivelul genunchilor sau la nivelul labei piciorului,, cu evolutie prelungita,
fara tendinta spontana la vindecare, insotita sau nu de modificari cutanate periulceroase,
depinzand de etiologia leziunii. Ulcerul de gamba consta dintr-o ulceratie tumefiata sau un crater, cu expunerea tesutului subiacent. Pot fi de forme, marimi si culori diferite.
Este afectiune "de frontiera", de importanta pluridisciplinara interesand medicina interna,
dermatologia, chirurgia, pediatria, balneo-fizioterapia.

Cauze
95% sunt de cauza vasculara, din care
- 70%venoase(varicoase sau posttrombotice)si arteriale
- 30% (artropatia cronica obliteranta, trombangeita obliteranta, ocluzia
arteriala acuta)
5% sunt de cauze nevasculare: infectioase, neuropatice, hematologice,
disglobulinemice, traumatice.

Cum apare?

Ulcerul venos de gamba apare datorita presiunii sanguine crescuta (hipertensiune) de la nivelul venelor gambelor, putand determina extravazarea fluidului la acel nivel. Fluidul determina tumefiere si distrugerea tegumentelor, ce devin inflamate si subtiate, putandu-se rupe si forma o ulceratie.
Presiunea sanguina crescuta de la nivelul membrelor inferioare, poate aparea datorita sangelui care nu circula adecvat la acel nivel, cunoscut ca si insuficienta venoasa. Poate fi de asemenea consecinta deficientei pompei musculare, ce previne fluxul sanguin normal.
La nivelul venelor membrelor inferioare, presiunea sanguina este mentinuta in limite normale cu ajutorul unei pompe de la nivelul musculaturii, care are rolul de a propulsa sangele in momentul miscarii, si prin intermediul valvelor de la nivelul venelor. Aceste valve previn intoarcerea sangelui (cunoscut ca si reflux venos), asigurand miscarea sangelui de-a lungul venelor si mentinerea unei presiuni sanguine scazuta. Cu toate acestea, daca fie valvele venoase, fie pompa musculara, sunt deficitare, presiunea sanguina va creste, putand astfel aparea ulcerul venos.

Factori de risc
Imbatranirea.
Membrii din familie cu probleme venoase sau nascuti cu valve venoase slabe
Schimbari hormonale. Acestea apar in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. Pastilele anticonceptionale si alte medicamente continand estrogeni si progesteron cresc riscul varicozei sau telangiectaziilor.
Sarcina. In timpul sarcinii este o crestere uriasa a cantitatii de sange din corp. Aceasta determina marirea venelor. Marirea uterului pune deasemenea presiune pe vene. Varicele se diminueaza dupa trei luni de la nastere. Un numar crescut de vene anormale apar de obicei cu fiecare sarcina.
Obezitatea, rani la picioare, si alte lucruri care slabesc valvele venelor.
Sexul. Femeile sunt mult mai predispuse decat barbatii sa sufere de aceasta boala. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, premenstruatia sau menopauza pot fi factori favorizanti. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venei. Terapia cu hormoni de substitutie sau pastilele anticonceptionale pot creste riscul varicelor.
Statul prelungit in picioare nu-i permite sangelui sa circule la fel de bine daca se mentine aceeasi pozitie perioade lungi.

Manifestari clinice
Ulcerul venos de gamba consta intr-o zona cu pierdere de substanta dermo-epidermica (o gaura) si din tesutul subiacent expus.
Ulcerul venos poate fi insotit de urmatoarele:
gambe tumefiate ce sunt pline de lichid, edem care mentine forma degetelor cu care se efectueaza o presiune (edem depresibil)
depigmentarea si colorarea tegumentelor perilezionale (se mai numeste si hiperpigmentare)
tegumente cartonate in jurul ulcerului, determinand aparitia senzatiei de rigiditate si adoptand forma unei sticle de sampanie (cunoscuta ca si lipodermatoscleroza)
zone mici, fine de tegument depigmentat, ce pot contine mici puncte rosii (cunoscuta ca si atrofia alba).
Simptomele asociate unui ulcer venos sunt determinate de circulatia deficitara de la nivelul venelor. Aceasta este cunoscuta ca si insuficienta venoasa cronica, ce poate produce:
Senzatie de greutate sau durere in picioare, caldura, muschi durerosi si umflati in partea de jos a picioarelor. Simptomele se pot inrautati dupa o perioada lunga de stat in picioare sau jos.
Schimbari ale culorii pielii , uscaciune, subtierea pielii, inflamatie sau sangerare dupa un accident minor.
Mancarimi.

 Se recomanda consultul medicului specialist in cazul in care aveti ulcer de gamba. Diagnosticul de ulcer de gamba se bazeaza pe simptomatologie si examenul clinic local.
Medicul specialist sau asistenta va nota marimea, profunzimea si pozitia ulcerului. Pacientul va fi intrebat daca exista secretie la nivelul leziunii, daca ulceratia este dureroasa si ce tip de durere este. Vor incerca sa stabileasca cauza ulceratiei; pacientul va fi intrebat daca are alte afectiuni, ca diabetul, tromboza venoasa profunda sau orice tip de traumatism local, ulceratie sau interventie chirurgicala la nivelul membrului afectat.
Examenul fizic va fi efectuat de medicul specialist sau de asistenta, ce va examina membrele inferioare in clinostatism si ortostatism. Se vor cauta semne de ulcer venos, ca edemul depresibil (tumefierea tegumentelor prin fluide ce mentin forma degetului cu care se efectueaza o presiune), si eczema venoasa pruriginoasa (iritatia tegumentelor de catre presiunea sanguina crescuta la nivelul venelor membrelor inferioare).
De asemenea, se vor verifica si semnele de suprainfectie a ulceratiei, de exemplu mirosul urat, puroiul sau celulita (infectia bacteriana la nivelul statului profund al tegumentelor).
Explorari necesare
-in ulcere varicoase
oscilometrie
ecodoppler (in vederea interventiei chirurgicale)
examen bacteriologic si antibiograma din secretiile ulcerului
-in ulcerele arteriale
ecodoppler
examen bacteriologic si antibiograma din secretiile ulcerului
Explorari optionale
-flebografie (examen radiologic al venelor, dupa injectarea unui produs iodat de contrast)
-arteriografie -in vederea interventiei chirurgicale (examen radiologic care permite vizualizarea directa a unei artere si a ramurilor sale, precum si studiul eventualelor anomalii ale teritoriului pe care il iriga. O arteriografie este realizata prin injectarea intr-o artera a unui produs de contrast iodat)

Tratamentul trebuie monitorizat de catre un medicul specialist in managementul ulcerului membrelor inferioare. Tipul tratamentului aplicat depinde de existenta sau nu a infectei la nivelul ulceratiei.

Tratamentul ulcerului de gamba neinfectat
Dezinfectia ulcerului
Medicul specialist va curata ulceratia si tegumentele inconjuratoare cu apa calduta sau solutie salina (solutie cu clorura de sodiu). Ulterior ulceratia se va usca, urmarind indepartarea tuturor tesuturilor moarte. In cazul in care exista foarte multe tesuturi moarte, se vor indeparta printr-o tehnica chirurgicala denumita debridare. Pentru diminuarea durerii, se va aplica un anestezic local.
Pansamentul ulcerului
Se va folosi un pansament simplu, neadeziv, ce va grabi vindecarea ulceratiei, va imbunatati confortul si va controla exudatia.
Ulterior se va aplica un pansament compresiv, ce exercita o presiune constanta asupra membrului inferior, pentru a imbunatati circulatia si a grabi vindecarea ulceratiei. Acesta scade riscul intoarcerii sangelui venos (reflux venos), crescand fluxul sanguin, imbunatatind astfel circulatia locala si grabind vindecarea.
In cazul persoanelor imobilizate (care nu fac suficienta miscare), se va aplica un bandaj compresiv de grad mai inalt, ce exercita o presiune mai puternica. Cu toate acestea, pentru persoanele care fac un anumit grad de miscare, se recomanda folosirea unui bandaj compresiv mediu, deoarece nu necesita o presiune foarte mare.

Tratamentul ulcerului venos infectat
Dezinfectia ulcerului
Ca si in cazul ulcerului neinfectat, in faza initiala se va curata ulceratia si tegumentele din jur cu o solutie salina sau apa calduta (solutie salina). Aceste tegumente se vor usca, indepartandu-se orice tip de tesut mort. Daca exista o cantitate crescuta de tesuturi moarte, ar putea fi necesara indepartarea lor folosind o tehnica chirurgicala numita debridare. In acest caz se va aplica local o substanta anestezica pentru reducerea durerii.
Prelevarea de secretii de la nivelul ulceratiei
Medicul specialist va recolta o mostra de tesut de la nivelul ulceratiei, folosind un tampon, mostra ce va fi trimisa pentru un examen bacteriologic.
Pansamentul ulceratiei
Se va folosi un pansament simplu, neadeziv pentru pansarea ulceratiei, favorizand vindecarea, imbunatatind confortul si controland eczematizarea.
Cu toate acestea, in cazul ulcerului infectat, medicul specialist nu va aplica un bandaj compresiv in acest stadiu, intrucat ar fi foarte dureros deoarece ulceratia este infectata. De asemenea, este foarte importanta verificarea ulceratiei in mod regulat.
Tratamentul antibiotic
Se va trata infectia timp de sapte zile cu un antibiotic de tipul flucloxacilinei.

Monitorizarea tratamentelor utilizate in cazul ulcerului venos
Ulcerul neinfectat
In cazul ulcerelor neinfectate, se vor schimba pansamentele si bandajele compresive saptamanal. De asemenea, se va monitoriza procesul de vindecare a ulceratiei. Pe masura ce ulceratia se vindeca bine, pacientul va veni la control numai o data pe luna.
Ulcerul infectat
Daca ulcerul este infectat, se recomanda control zilnic al ulceratiei, pentru a evalua eficienta tratamentului cu antibiotice, pana la vindecarea infectiei. In cazul in care nu exista o evolutie favorabila, ar putea fi nevoie de schimbarea antibioticului, tratament ce s-ar putea prelungi pana la doua saptamani.
In cazuri foarte rare, cand infectia se agraveaza, iar pacientul incepe sa aiba o stare generala precara, ar putea fi necesara terapia antibiotica intravenoasa (antibioticul se injecteaza intr-o vena) in spital.
Dupa vindecarea infectiei, se va aplica local un pansament compresiv, care grabeste procesul de vindecare. Pacientul va merge saptamanal la spital pentru schimbarea pansamentelor si a bandajelor compresive. De asemenea, se va monitoriza si procesul de vindecare a ulceratiei. Pe masura ce ulceratia se vindeca, ar putea fi necesara vizita la medic numai o data pe luna.
La fiecare control, medicul specialist se va asigura de eficienta tratamentului aplicat. Se va asigura ca simptomele asociate sunt sub control, se vor cauta semne de complicatii posibile ce ar putea necesita tratament specializat, ca de exemplu dermatita de contact (o reactie alergica).

Tratarea simptomelor asociate ale ulcerului venos
Pot exista o serie de simptome asociate ulceratiei venoase. Cu toate acestea, simptomele ca durerea, edemul (tumefierea regiunii prin infiltratie lichidiana) si eczema venoasa (tegumente iritate, pruriginoase produse prin cresterea presiunii sanguine), pot fi tratate prin urmatoarele:
Durerea
Ulcerul venos poate fi dureros. Durerea moderata si usoara poate fi tratata folosind paracetamol. Cu toate acestea, daca durerea este severa si nu raspunde la paracetamol, medicul specialist ar putea prescrie o combinatie de paracetamol si codeina fosfat.
Daca exista edem al membrului inferior (tumefierea prin fluid a regiunii), care ar putea fi dureros, se recomanda ridicarea membrelor pe un plan inalt.
Cu toate acestea, daca durerea continua sa se agraveze, ar trebui sa se consulte medicul specialist, intrucat ar putea aparea o complicatie la nivelul ulceratei, ca infectia.
Edemul (tumefierea regiunii prin infiltrarea tesutului cu lichid)
Pentru ameliorarea edemului, se recomanda folosirea de bandaje compresive, care se vor aplica numai dupa vindecarea oricarei infectii de la nivelul ulceratiei.
Mentinerea membrului in pozitie ridicata este utila pentru ameliorarea edemului. Se recomanda mentinerea membrelor inferioare ridicate timp de 30 de minute, de trei-patru ori pe zi. De asemenea, este utila aplicarea unor perne sau paturi sub picioare, in timpul somnului.
Eczema venoasa (tegumente iritate, pruriginoase cauzate de presiunea sanguina crescuta)
Daca exista eczema severa sau care se agraveaza, medicul specialist va trebui mai intai sa excluda celulita (o infectie bacteriana a stratului profund al pielii). In cazul existentei celulitei, se va face tratament cu antibiotice, ce ar asigura tratarea cu succes a eczemei.
Pentru a trata eczema venoasa, medicul specialist ar putea sugera utilizarea unui emolient (hidratant) pe suprafata afectata, precum si unei creme cu corticosteroizi de grupa medie sau a unui unguent. Ele amelioreaza pruritul si grabesc vindecarea pielii.
Daca, in ciuda tratamentul, eczema venoasa nu se amelioreaza sau continua sa se agraveze, aceasta se poate datora unei reactii alergice, cunoscuta ca si dermatita de contact. Poate aparea alergie la pansament, emolient sau corticosteroid.
Daca apare dermatita de contact, se recomanda consultul medicului dermatolog (specialist in boli de piele), pentru efectuarea unor teste alergologice. Acestea implica aplicarea unei cantitati mici din alergenul suspectat la nivel cutanat, timp de 48 de ore, pentru a observa tipul reactiei la acesta.
Dermatita de contact poate aparea in orice stadiu al tratamentului eczemei venoase, nu doar la inceputul tratamentului.

Tratamentul ambulator
Urmatoarele sfaturi ar putea ajuta la vindecarea mai rapida a ulcerului venos de gamba:
- Mentinerea in forma prin plimbari regulate; imobilizarea, sedentarismul poate agrava ulcerul venoas de gamba si simptomele asociate, ca edemul (tumefierea regiunii prin infiltrarea tesuturilor cu fluid). Atunci cand sunteti in pozitie sezut, se recomanda mentinerea membrelor inferioare elevate.
- Evitarea traumatismelor locale, purtarea de incaltaminte corespunzatoare.
- In cazul in care medicul specialist prescrie o crema emolienta pentru eczema venoasa, se recomanda folosirea frecventa a acesteia. Prin masajul membrelor cu preparatul emolient, se activeaza circulatia venoasa, neexistand o limita in cat de des ar putea fi folosita.
- Purtati bandajul compresiv asa cum v-a fost recomandat de catre medicul specialist. In cazul in care exista probleme cu acesta, se recomanda consultul medicului specialist, pentru indepartarea acestuia.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.