Zaharul si surogatii lui, mierea
Zaharul contine 100% glucide, din care se formeaza glucoza si
fructoza. El se digereaza usor si are o valoare energetica înalta,
însa este lipsit de
vitamine si poate provoca tulburari dispeptice,
dezechilibrarea alimentara. Se întrebuinteaza la prepararea
diverselor bauturi si preparate culinare. Surplusul de zahar
provoaca formarea acizilor grasi în cantitati mari, a colesterolului
si acumularea apei în organism. Zaharul se limiteaza în
ateroscleroza, bolile alergice, stari dupa gastrectomie, în
dischinezia biliara de tip hi-potonic. El se exclude în diabetul
zaharat, obezitate. Produsele zaharoase de caramela favorizeaza
aparitia cariilor dentare. Având în vedere actiunea negativa a
zaharului se recomanda restrângerea consumului lui la maximum 7-10%
din valoarea calorica a ratiei alimentare zilnice.
Mierea naturala contine glucoza, fructoza, zaharoza,
vitamine, substante minerale, aromatice, coloranti, acizi organici,
are actiune antimicrobiana slab pronuntata. Mierea consumata cu
1,5-2 ore pâna la masa inhiba secretia gastrica; cu 15-20 minute
pâna la masa - excita secretia gastrica. Ea stimuleaza
peristaltismul intestinal si actioneaza laxativ. Mierea de tei are
actiune sudorifica. Zilnic se pot consuma 100-110 g de miere fiind
distribuite în câteva prize.
Fructoza - monozaharid de 2 ori mai dulce ca sorbitolul si
cu 90% mai dulce ca zaharul, se asimileaza mai lent ca glucoza în
intestin si se utilizeaza fara prezenta insulinei. Fructoza se
depune în ficat sub forma de glicogen. Sunt bogate în fructoza
fructele dulci, zaharul (compus din glucoza si fructoza), mierea de
albine (39%).
Sorbitolul este de 2 ori mai putin dulce ca zaharul, nu
deregleaza nivelul glucozei în sânge si se elimina cu urina nefiind
modificata, are actiune colagoga, laxativa.
Xilitolul este la fel de dulce ca zaharul, se dizolva bine
în apa. 1 g de substanta degaja 4 kcal/g. Xilitolul sporeste
continutul de glucoza în sânge de 2-2,5 ori mai putin fata de
consumarea glucozei. Xilitolul preîntâmpina infiltratia lipidica în
ficat si are actiune anticetogena, colagoga, laxativa. Se recomanda
un consum zilnic de 0,5 g la 1 kg masa corporala. Xilitolul
administrat seara, provoaca nicturie.
Zaharina - produs dobândit din petrol, este de 500 ori mai
dulce ca zaharul, nu se utilizeaza de organism si se elimina cu
urina nefiind modificata. Consumul ei în bucatele preparate si
bauturi nu trebuie sa fie mai mare de 0,015%. Fiind consumata în
cantitati mari, poate irita tubul gastrointestinal si rinichii, este
interzisa femeilor gravide si celor ce alapteaza. Dupa unele date de
literatura, zaharina consumata în cantitati mari, timp îndelungat
poate provoca aparitia unor boli cancerigene. La fierbere zaharina
capata gust amar, de aceea se recomanda a o adauga în bucatele gata.
Ea are actiune diuretica.
Ciocolata se obtine din boabele de cacao, zahar si alti
componenti. Contine 50-60% glucide, 35-40% grasimi, 5-7% proteine,
potasiu, acid oxalic, teobromina, are valoare energetica înalta (100
g formeaza 540 kcal). Teobromina stimuleaza activitatea sistemelor
nervos si cardiovascular.